A folyadékbehatolásos (PT) vizsgálat 2 fő típusának előnyei és hátrányai egymással szemben

A fluoreszcens és a színkontrasztos folyadékvizsgálat jellemző hibakimutatási módszerek. Az előbbi ultraibolya fényt, az utóbbi színes anyagokat használ. Az iparban fontosak, de figyelembe kell venni a körülményeket és az elérhető eszközöket a választásnál.

A roncsolásmentes anyagvizsgálat gyakran használt módszere a fluoreszcens és a színkontrasztos folyadékbehatolásos vizsgálat (PT), amelyek tökéletes eljárások a felületi hibák, mint például a repedések detektálására. Mindkét módszer saját előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, és különböző vizsgálati körülményeket igényel.

A fluoreszcens penetrációs vizsgálat a roncsolásmentes anyagvizsgálat egyik legkorábban alkalmazott módszere, melyet már a 1930-as években használtak. Ez a módszer ultraibolya (UV) fényt igényel hibák vizualizálásához. A felületi hibába beszivárgott fluoreszcens behatoló folyadék annak előhívása után az UV fény hatására indikál, így könnyen észrevehetőek a hibák indikációi. Az előnye, hogy rendkívül érzékeny, képes a legkisebb hibákat is, akár 0.5 mikron nagyságrendben is detektálni. Azonban hátránya, hogy speciális sötétített körülményekre van szükség az ultraibolya fény hatékony használatához, és a fluoreszcens anyagok hosszú távú egészségügyi hatásai is ismertek.

A színkontrasztos penetrációs vizsgálat, más néven piros-fehér vizsgálat, a 60-as években vált népszerűvé. Ez a módszer színes (régen a zöld illetve a piros volt elterjedt, ma már jellemzően piros) behatoló anyagokat használ, és a hibákat kontrasztos színekkel jeleníti meg, így az értékelés során észrevehetőek. Az előnye, hogy nem igényel speciális megvilágítási feltételeket, ezért rugalmasan alkalmazható különböző környezeti körülmények között amennyiben a megvilágítás mértéke legalább 1000 lux.

Ezen eljárással jól kimutathatók a térfogatos és sík jellegű hibák, ám összezárodott hibák kimutatására nem alkalmas.

Az érdekesség kedvéért, a roncsolásmentes anyagvizsgálat, beleértve a penetrációs vizsgálatokat is, az űrkutatásban is fontos szerepet játszik. Az Apollo-űrhajók penetrációs vizsgálatai során találtak meg egy hajszálrepedést a hajtóműben, amely végül az Apollo 13 küldetését meghiúsította 1970-ben.

Összefoglalva, a fluoreszcens és a színkontrasztos folyadékbehatolásos vizsgálat mind saját erősségeivel és gyengeségeivel rendelkezik. A kiválasztásuknál fontos figyelembe venni a vizsgálati körülményeket, a kimutatni kívánt hibaméretet és a rendelkezésre álló eszközöket. Mindkét módszer fontos eszköze a roncsolásmentes anyagvizsgálatnak, és jelentős szerepet játszik a biztonságos és megbízható ipari termékek előállításában.

Facebook
LinkedIn
E-mail